Firmaet ble meldt inn til Mandal Handelsregister den 5. januar i 1962 og skrev da at de aktet å drive med fabrikkvirksomhet med forretningskontor i Ulvegjelet, Halse, under firmanavnet Mandal Kjøleservice, Kåre Skeie.


Etter å ha gått på yrkesskolen i Mandal begynte Kåre Skeie i 1948 på slippen i Mandal. Her jobbet han med diverse mekanisk arbeid i 3 år før han mønstret på og stakk til sjøs i 1951.

 

Etter 13 mnd kom Kåre hjem igjen til Mandal og begynte på maskinistskolen.

Deretter ble det flere år på de syv hav, deriblant 15 mnd på kongeskipet i marinen. 


I 1958 kommer Kåre nok en gang hjem til Norge, etter slitsomme år på kritthvite strender i varmere strøk 
Han søkte nå, og kom inn på statens kjølemaskinist skole, men valgte i stedet å takke ja til en ny periode på sjøen, denne gang som 1. maskinist på en fruktbåt. Chiefen om bord på denne båten spurte om Kåre kunne tenke seg opplæring på kjøle og frysemaskineriet om bord, og Kåre takket ja til det.


I 1959 ble slippen i Mandal nok en gang arbeidsgiver og Kåre ble ansvarlig for å starte opp med egen kjøleavdeling der. Dette ble således den første som startet med kjøling i Mandal. Det første oppdraget ble å installere kjøleanlegget på en Islandsk eller Færøysk båt og Kåre kjøpte seg da bl.a. rørkutter og flenseverktøy fra Belzer, dette er fortsatt i bruk.


I 1962 var Kåre i gang med egen bedrift og startet allerede da å produsere en egen fryseboks. Det var ikke frysebokser for privatmarkedet i salg på denne tiden.


Han fikk laget en boks i sammarbeid med en blikkenslager og isolerte denne med glava. Det ble lagt på en innvendig aluminiumsplate med kanaler som ble sveist i endene slik at kuldemedie kunne sirkulere fritt. Aggregatet ble satt på en egen hylle og besto bl.a. av en Techumseh ”pannekake”, væsketank, seglass og filter. Det ble benyttet termoventil som strupeorgan.


En av de siste fryseboksene av dette fabrikatet ryktes å ha vært i bruk rundt år 2000.

Omsetningen for 1962 var ca 75.000 og vanlig timelønn var da 5 kr.

Forløperen til kjøling på trailere ble også laget i samarbeid med et karosseriverksted ved Kjevik.
En reimdrevet kompressor betjente en fordamper med stille kjøling. Dette ble drevet med bensinmotor og bråkte som et fly. Han kan fortelle om flere prototyper av forskjellige kjøle- og fryseapplikasjoner som har vært teste ut.


Han fikk like etterpå en serviceavtale for hvitevarer med Standard Telefon og Kabelfabrikk som da var begynt å produsere sitt merke ITT. Det ble mye kjøring og Kåre hadde et eget verksted i Kristiansand, i 2.etg der hvor Colorline bygget er i dag.


Området gikk fra Flekkefjord via Lista forbi Arendal og opp til Hovden. 


På 70 tallet jobbet Kåre tett med meieriene og hadde blant annet jobben med å montere Kvitseidmeieriet i telemark, ”bare” 30 mils kjøring hver vei. Senere på 80-90 tallet kom melketankene på meieriene og firmaet hadde på det meste 5-600 tanker å betjene, 24 t/døgn. 


Man kan trygt si at familien Skeie har fått full valuta for veiavgiften opp i gjennom årene.


På 80/90 tallet begynte sønnen Jan Kåre å delta. Han fikk kuldemontøryrket tidlig i blodet og var alltid med når det var skolefri og ferier. 


Etter endt utdannelse på statens kjølemaskinistskole i 1991 var Jan Kåre med i driften for fullt og i 1993 skiftet firmaet navn til Mandal Kjøleservice ANS Kåre Skeie og Sønn.

 

skeie

Kåre Skeie

Grunnlegger og pensjonist

Kirsten Skeie

Ansatt siden The Beatles og nå pensjonist

 

  • I 1995 ansatte firmaet sin første mann 
  • I 2000 passerte omsetningen 5 millioner pr år
  • I 2004 passerte omsetningen 10 millioner pr år
  • I 2006 hadde firmaet 10 ansatte og omsetningen passerte 22.5 millioner 
  • I 2007 Endres firmaet til Mandal kjøleservice AS
  • I 2009 Flytter firmaet inn i nytt bygg på Jåbekk industriområde i Mandal og kjøper samtidig opp AVA Kjøleservice. Nå har firmaet 14 ansatte og forventer en årlig omsetning på 30-35 millioner
  • I 2015 Kjøper Mandal Kjøleservice opp Grimstad Kuldeservice AS. Vi er nå den største kulde-etreprenøren i Agder med 27 ansatte og forventer årlig omsetning på ca 70 mill.

 

Vakttelefon

For varmt
eller for kaldt?


Ring vår døgnbemannede
servicetelefon:


979 69 000


Bjørnar Ommundsen
Serviceleder

Kontoradresse

Mandal Kjøleservice AS
Doneheia 68
4516 Mandal
Kart >

Kontor: Tlf. 979 68 000
Åpent 08.00 - 16.00

Del denne siden Del på Facebook Del på Twitter Del på LinkedIn Del på MySpace
Artikkelvisninger
214336


  krystall     krystall 

Web © Salit